Bela palica simbol slepote

15. oktober "dan bele palice", je v zadnjih letih pričel dobivati vse bolj pomembno veljavo, ne le pri članih organizacije slepih in slabovidnih, pač pa je veliko pripomogel tudi k ozaveščanju naše javnosti v odnosu do oseb z okvaro vida. Obeleževanje dneva bele palice pa ni namenjeno le prikazovanju palice kot pripomočka pri hoji in orientaciji slepih oseb, ta dan namreč hkrati daje tudi priložnost za opozarjanje na potrebo po določenih ukrepih, ki bi v marsičem lahko pripomogli h kvalitetnejšemu življenju naše invalidne populacije.

S tako vsebino je bila prežeta tudi slovesnost, s katero smo na MDSS Kranj v petek 14. oktobra obeležili mednarodni dan bele palice.

Pričetek slovesnosti je bil napovedan za 11. uro in 30 minut. Preden pa se je slovesnost uradno pričela, so na sedež društva pričeli prihajati predstavniki različnih medijskih hiš. Vzdušje se je stopnjevalo kot pred kako pomembno tiskovno konferenco. Prišli so predstavniki nacionalnega radia in televizije, nadalje predstavniki Gorenjske lokalne televizije, Zastopnika je poslal tudi radio Kranj in Gorenjski glas. Vsi so želeli dobiti čimveč podatkov o delovanju društva, kakšne programe izvajamo v korist našega članstva in kakšne so prioritetne naloge, ki se jih bomo lotevali v bodoče. Vprašanja so se nanašala tudi na pomen dneva bele palice in od kdaj se ta dan obeležuje v mednarodnem prostoru. Na vprašanja sta izčrpno odgovarjala predsednik in podpredsednik. To se je dogajalo vse do pričetka uradne slovesnosti, na kateri se je zbralo precejšnje število naših članov. S svojo navzočnostjo pa so nas počastili župan občine Kranj, predstavnik Save in še več predstavnikov drugih ustanov, s katerimi naše društvo pogosto sodeluje. Na slovesnosti pa ni manjkal tudi naš stalni gost tiflopedagog Stane Florjančič, ki že vrsto let sodeluje z našim društvom na tečajih mobilnosti.

Na začetku slovesnosti je predsednik društva Franci Pirc v svojem nagovoru dokaj nazorno predstavil osnovna področja delovanja našega društva. Navzoče je seznanil z vrsto programov, ki jih društvo izvaja z namenom, da bi članom v čim večjimeri pripomoglo k lažjemu premagovanju težav povezanih s slepoto in slabovidnostjo. Posredoval je tudi podatke o številčnem stanju članstva in kakšne so prioritetne naloge, ki jih bo društvo izvajalo v bodoče.

Podpredsednik društva Anton Žakelj pa je spregovoril o pomenu mednarodnega dneva bele palice, kdaj se je v mednarodnem prostoru pojavila kot simbol slepote in da je to pripomoček, ki slepi osebi na dokaj preprost način omogoča vsaj relativno samostojnost pri hoji in orientaciji. Občutek samostojnosti slepemu uporabniku do neke mere dviga samozavest in mu daje občutek varnosti. Okolje kjer se giblje pa opozarja na specifičnost položaja, v katerem se v prometu znajde slepa oseba in je kot taka morda kdaj tudi potrebna pomoči mimoidočih. Tiflopedagog Stane Florjančič pa je k temu še dodal, da se je sistematično usposabljanje slepih za uporabo bele palice pri nas pričelo l. 1975. Od tega leta dalje se v okviru medobčinskih društev organizirajo tečaji mobilnosti, ki jih vodijo posebej specializirani tiflopedagogi.

Program slovesnosti sta prijetno popestrila naša članica Nadja Draksler in njen šolski kolega Gregor. Zaigrala sta nam nekaj skladb pisanih za klarinet. Blagoglasni zvoki klarinetov so pričarali praznično vzdušje in dvignili razpoloženje udeležencev.

V sklopu obeleževanja dneva bele palice pa je bil na sporedu še sprehod nekaterih naših članov po ulicah Kranja. Udeležil se ga je tudi kranjski župan in še nekateri drugi gostje. Prikaz uporabe bele palice v javnem prometu je vodil tiflopedagog Stane Florjančič. Svoje veščine z uporabo bele palice pa so z veseljem pokazali naši člani: Ivo Železnikar, Slavko Muhič, Darinka Podlesnik, Jože Šulinc, Dragan Blažević in Franci Čebulj. Našteti člani so eni izmed mnogih, ki jim je bela palica stalna spremljevalka skoraj na vsakem koraku. Sprehod pa sta spremljala tudi dva predstavnika iz urada za promet iz kranjske policije, kar je akciji dalo še poseben poudarek.

Sprehod smo zaključili v prostorih društva, kjer so nas prijetno presenetile naše članice aktiva žena s slastnimi kulinaričnimi izdelki, ki so zadovoljili okusše tako razvajenega sladokusca.

Če na kratko ocenimo celotno dogajanje posvečeno obeleževanju dneva bele palice, smemo brez samohvale trditi, da je slovesnost v celoti dosegla svoj namen. Nikdar doslej še ni bila deležna tolikšne medijske pozornosti pa tudi zastopanost oblasti in splošno družbenega življenja je bila na zavidljivi ravni. Z opozarjanjem samih nase bomo v družbi postali bolj prepoznavni, kar bo pripomoglo k odpravljanju mnogih predsodkov, ki po nekod slepe in slabovidne postavljajo še vedno v neenakovreden položaj.

Nazadnje naj še enkrat ponovim že večkrat izrečeno željo: uporabnikom bele palice naj bo dano na njihovih poteh čimveč srečnih korakov, tistim pa, ki jim bele palice ni potrebno uporabljati, naj jim bo z njo za zmeraj prizaneseno. Če pa bodo kdaj srečali človeka s simbolom slepote, naj mu v potrebi ponudijo svojo pomoč.

19.10.2005

Anton Žakelj