Seminar za pomoč slepim in slabovidnim osebam in njihovim družinskim članom oz. spremljevalcem v Izoli

V četrtek, 28. 9. 2023, se je v domu v Izoli zbralo 39 oseb. Takoj po večerji smo imeli spoznavni večer.

V petek zjutraj nas je Majda Muri spodbujala pri jutranji telovadbi. V dopoldanskem času smo se na delavnici s psihologinjo dr. Tjašo Kos spraševali kako smo lahko koristni. V popoldanskem času pa nam je tiflopedagog Peter Rot povedal kako si na enostaven način označimo domače okolje. Povedal je nekaj osnov za vodenje slepe in slabovidne osebe.

Po večerji nas je obiskala Jasna Tuta. Slikovito nam je opisala svoje izkušnje in doživetja med jadranjem preko Tihega oceana.

V soboto zjutraj smo se z veseljem odpravili na pomol, kjer nas je čakala ladja Solinar. Z njo smo odpluli v Sečoveljske soline. V muzeju solinarstva smo si ogledali film o solinarstvu nekoč.

Popoldan smo se z ga. Sonjo Pungertnik pogovarjali o sprejemanju in dajanju pomoči. Ugotovili smo, da pogosto potrebujemo pomoč drugih, saj zaradi slepote in slabovidnosti velikokrat ne bi mogli iti od doma. S pomočjo drugih lahko opravimo veliko vsakodnevnih obveznosti.

V nedeljo dopoldan nas je Brane But seznanil z novostmi glede pravic slepih in slabovidnih. Pogovor je tekel tudi o novostih v zvezi z dolgotrajno oskrbo.

Poleg vsakodnevne vodene jutranje telovadbe smo za dobro počutje po kosilu tudi plavali v morju. Polni novih znanj smo v nedeljo odpotovali proti domu.

Zapisala: N.Ž.M.
Foto: M.M.