MDSS Kranj logotip
MEDOBČINSKO DRUŠTVO SLEPIH IN SLABOVIDNIH KRANJ
Edina tema, ki obstaja,
je neznanje ...
  NAGOVOR     KONTAKT     INFORMACIJE     DELO     ŠPORT     PRIPOMOČKI     PRAVICE SLEPIH     DOMOV 

Izlet na Dolenjsko

V četrtek 16.6.2022 smo se članice in člani Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Kranj, po dvoletnem premoru, končno znova odpeljali na ekskurzijo, raziskovat bolj ali manj znane lepote in zanimivosti naše domovine. Tokrat smo se odpravili na Dolenjsko. Pot nas je z avtobusom iz Kranja, preko Škofje Loke po dolenjski avtocesti najprej vodila v Mirno peč, kje smo obiskali Muzej Lojzeta Slaka. V vodenem ogledu smo spoznali življenjsko in umetniško pot, tega našega znanega glasbenika, Ogledali in otipali smo lahko, kako izgledajo posamezni najpomembnejši deli diatonične harmonike in se poskusili tudi v petju ene Slakovih najbolj znanih melodij.

Po obisku muzeja smo se odpravili naprej proti Brežicam. Spotoma smo se ustavili še v Katićevem mlinu, kjer smo se v njihovi trgovini lahko oskrbeli z moko in ostalimi njihovimi izdelki. V Brežicah smo imeli najprej nekaj časa za kavo, potem pa je sledil obisk muzeja v brežiškem gradu. V posavskem muzeju Brežice smo se pod vodstvom lokalne vodnice sprehodili skozi del muzejskih zbirk. Občudovali smo lahko baročne poslikave na grajskem stopnišču, kapeli in še posebej v viteški dvorani. Vodnica se je potrudila, da je vse kar se da nazorno opisala. Pripravila nam je tudi izbor replik muzejskih eksponatov iz arheološke zbirke, ki smo jih lahko tudi potipali.

Iz Brežic smo se skozi slikovite dolenjske vasice na bregu reke Krke, odpeljali pod Gorjance, kjer smo so nas v vasi Podbočje na kmečkem turizmu Hribar, pričakali z zares okusnim in obilnim kosilom. Ko smo se okrepčali, smo se skozi Kostanjevico na Krki odpeljali še v Pleterje, kjer smo obiskali edino še delujočo kartuzijo v tem delu Evrope. Po ogledu multivizije o zgodovini kartuzije, smo se ustavili v prodajalni, kjer smo lahko kupili značilne proizvode po katerih je kartuzija Pleterje znana. V načrtu smo imeli tudi ogled muzeja na prostem, vendar nam je močan naliv preprečil načrte. Lahko rečemo, da nam je načrt dobesedno padel v vodo. Pa nič zato.

Dan je bil poln novih spoznanj, in vtisov, pa tudi dobrot, ki jih ponujajo dolenjski griči. Tako smo v domače kraje prispeli okrog 20. ure. Polni lepih vtisov, se že sprašujemo, le katere kraje se bomo odpravili raziskovat naslednje leto.

Vtise strnil in v fotografijah ovekovečil: Darko Starič
  LOKACIJA                E-MAIL                FACEBOOK                ZAHTEVAJTE VEČ INFORMACIJ                DOMOV