MDSS Kranj logotip
MEDOBČINSKO DRUŠTVO SLEPIH IN SLABOVIDNIH KRANJ
Edina tema, ki obstaja,
je neznanje ...
  NAGOVOR     KONTAKT     INFORMACIJE     DELO     ŠPORT     PRIPOMOČKI     PRAVICE SLEPIH     DOMOV 

Izobraževalni seminar za člane MDSS Kranj v Izoli

Od četrtka 23.9. do nedelje 26. 9. smo na MDSS Kranj organizirali izobraževalni seminar v Domu oddiha ZDSSS v Izoli. Seminarja se je udeležilo 20 članic in članov. V četrtek smo se s kombiji odpeljali v Izolo in se razporedili po sobah. Po okusni večerji smo imeli spoznavni večer, ki ga je pripravila ga. Albina Krek. Na spoznavnem večeru smo se lahko bolje spoznali, rdeča nit večera pa je bila domovina.

V petek smo se v dveh delavnicah posvetili temi odvisnosti od medijev. Dopoldansko delavnico je vodila družinska terapevtka ga. Štefanija Jaksetič. Popoldansko delavnico pa je vodil klinični psiholog g. Franc Prosnik. Pester delavni dan pa smo zaključili z zabavnim večerom, ki ga je za nas pripravil Sandi Novak. V doživetem nastopu nas s svojimi pesmimi in veznim besedilom, popeljal skozi svoje življenje in ustvarjanje. Prav zaradi osebne note, je bil njegov nastop še toliko bolj prepričljiv.

V soboto pa nas je dopoldne obiskala defektologinja ga. Sonja Pungertnik, ki je leta 2006 prejela priznanje Andragoškega centra Slovenije za izjemne dosežke na področju izobraževanja odraslih, v letu 2014 pa je bila izbrana za Slovenko leta. Spregovorila je o pomembnosti volje, upanja in optimizma, kot pogonskega goriva za polno življenje. Po kosilu pa je ga. Mojca Šoštarko vodila delavnico na temo čuječnosti in meditacije. Po delavnici pa smo izkoristili lep in sončen dan in se odpravili na orientacijski pohod do Simonovega zaliva, kjer smo se ogledali in tudi otipali nekdanjo Delamarisovo ribiško ladjo Biser, ki jo je 1955 leta izdelala Piranska ladjedelnica, danes pa je najpomembnejši eksponat Ribiškega muzeja v Izoli. Nedaleč stran so tudi arheološki ostanki rimske obmorske vile, z delno ohranjenimi temelji in mozaiki. Prijazni arheologi so nam najdišče razkazali in omogočili, da smo lahko več kot dve tisočletji stare mozaike tudi otipali.

V nedeljo dopoldne nas je obiskal g. Boštjan Vogrinčič in nam predstavil svojo življenjsko pot in svoj način soočanja z invalidnostjo. S seboj je prinesel tudi nekaj novosti na področju tehničnih pripomočkov, ki smo si jih z zanimanjem ogledali.

Po okusnem kosilu, ob katerem nas je s svojo harmoniko razveselila tudi upravnica Doma v Izoli, smo se počasi odpravili proti domu. Veseli nas, da nam je, glede na zahtevno epidemiološko situacijo, uspelo izvesti kvaliteten seminar, posebej pa nas veseli, do smo udeleženci domov odšli polni pozitivne energije ter novih znanj in pogledov.

Besedilo, fotografije: Darko Starič
  LOKACIJA                E-MAIL                FACEBOOK                ZAHTEVAJTE VEČ INFORMACIJ                DOMOV