MDSS Kranj logotip
MEDOBČINSKO DRUŠTVO SLEPIH IN SLABOVIDNIH KRANJ
Edina tema, ki obstaja,
je neznanje ...
  NAGOVOR     KONTAKT     INFORMACIJE     DELO     ŠPORT     PRIPOMOČKI     PRAVICE SLEPIH     DOMOV 

Kratek sprehod skozi Kamnik

V času Kamfesta smo se likovne ustvarjalke podale na ogled ulične postavitve naše likovne mentorice Irene Gayatri Horvat. Skupaj z glasbenikom Simonom Skalarjem sta ustvarila multimedijski konglomerat podob, zvokov in čutov, ki jih gledalec doživlja ob sprehodu skozi gozd. Glavna prireditev je bila samo enkrat, mi smo si ogledali samo postavitev.

Z tamkajšnjim vodičem pa smo si ogledali tudi del Kamnika. Šli smo v cerkev Sv. Jakoba in frančiškanski samostan. Najprej smo vstopili v Galerijo samostanskega hodnika, kjer so razstavljene stare baročne slike največ od kamniškega slikarja Valentina Metzingerja, pa tudi drugih baročnih slikarjev Fortunata Berganta in Antona Cebeta. Pater Ciril, ki se je vrnil iz Avstralije, nam je nato razkazal frančiškansko knjižnico p. Donata Valvasorja. Najznamenitejše knjige so: original Dalmatinova Biblija s protestantskim uvodom, ki so ga v drugih morali odstraniti (obstaja samo 6 takih izvodov); Pentatevh (pet Mojzesovih knjig) – prvi Dalmatinov poizkus prevoda; Prvi slovar štirih jezikov iz leta 1744 in original Valvasorjeve Slava Vojvodine Kranjske.

Vstopili smo tudi v zelo lepo kapelo Božjega groba, ki je delo slovenskega arhitekta Jožefa Plečnika in je polna simbolike.

Sledil je še kratek sprehod po znamenitem Glavnem trgu Kamnika in smo zaključili res zanimiv dan.

Besedilo in fotografije: Meri Tišler
  LOKACIJA                E-MAIL                FACEBOOK                ZAHTEVAJTE VEČ INFORMACIJ                DOMOV