MDSS Kranj logotip
MEDOBČINSKO DRUŠTVO SLEPIH IN SLABOVIDNIH KRANJ
Edina tema, ki obstaja,
je neznanje ...
  NAGOVOR     KONTAKT     INFORMACIJE     DELO     ŠPORT     PRIPOMOČKI     PRAVICE SLEPIH     DOMOV 

Obisk Botaničnega vrta v Ljubljani

V ponedeljek, 8. 5. 2017 se je sedem naših članic in spremljevalka odpeljalo v Ljubljano na voden ogled botaničnega vrta. Botanični vrt Univerze v Ljubljani je bil ustanovljen leta 1810. V njem raste mnogo vrst rastlin , ki so drugod že izumrle.

Najprej smo si ogledali tropski vrt. V njem so razporejene rastline po celinah od koder prihajajo. Sprehodili smo se pod visokimi bananovci, mimo rastlin s širokimi listi podobnimi naši praproti. Videli smo kje raste kava. Spoznali smo, da je barva popra odvisna od časa nabiranja. Zelen, bel in črn poper zrastejo na isti rastlini. Barva je odvisna od sušenja semen, lupljenja in zrelosti. Rdeči poper pa je druga rastlina.

Iz rastlinjaka smo šli na ogled skalnjaka. Skalnjak je poraščen z rastlinami iz gorskih predelov in Krasa. Rastline so razporejene glede na različne ekološko-geografske skupine. Rahel dež ni pokvaril sprehoda do arboretuma. Vonj šmarnic se je mešal z vonjem čemaža. V vrtu smo občudovali redka drevesa in grmovnice. Na poti v osrednji del vrta nas je pozdravila žaba.

Rastlinski sistem predstavljajo grede v osrednjem delu vrta, kjer so rastline razvrščene po sorodstvenih merilih. Tu je predstavljeno okoli 80 različnih družin, ki so zastopane z različnim številom rodov.

Bazeni z vodnimi in močvirnimi rastlinami in bajer zasedajo močvirske in vodne rastline, ki zaradi posebnih razmer lahko uspevajo izven naravnih rastišč.

Tematski vrt zajema različne skupine rastlin glede na njihovo uporabo: zdravilne, strupene, industrijske ...

Gojitveni del sestavljajo grede za vzgojo in množenje rastlin, namenjenih za zasaditev v različnih delih vrta, obenem pa je tudi prostor za raziskovalno delo.

Danes je na 2 hektarjih površine zasajenih preko 4500 rastlinskih vrst, podvrst in oblik. Botaničnega vrta, ki bi mu omogočala nadaljnji razvoj. Botanični vrt ni le prostor za počitek in sprehod, med njegove naloge sodijo vzdrževanje in bogatenje banke semen in rastlin, izmenjava semen rastlin z drugimi botaničnimi vrtovi po svetu, varstvo ogroženih rastlinskih vrst in raziskave s področja rastlin. Pomembno vlogo ima tudi izobraževanje širše javnosti. Vse rastline v vrtu so opremljene z napisnimi tablicami; v vrtu nudijo vodene oglede za posameznike, skupine in šolsko mladino. Pogosto pripravljajo predavanja in razstave o rastlinah in vrtovih ter delavnice za otroke in odrasle.

V vrtu vsako leto izdajo Index seminum - seznam v vrtu in v naravi nabranih semen rastlin. Seznam pošljejo na 300 botaničnih vrtov po svetu. Od 140 do 180 botaničnih vrtov po svetu letno naroči semena različnih rastlin, tako da letno razpošljejo preko 2000 zavojčkov semen.

Polni novih vtisov smo se odpeljali proti Gorenjski.

Zapisala: NŽM
  LOKACIJA                E-MAIL                FACEBOOK                ZAHTEVAJTE VEČ INFORMACIJ                DOMOV