MDSS Kranj logotip
MEDOBČINSKO DRUŠTVO SLEPIH IN SLABOVIDNIH KRANJ
Edina tema, ki obstaja,
je neznanje ...
  NAGOVOR     KONTAKT     INFORMACIJE     DELO     ŠPORT     PRIPOMOČKI     PRAVICE SLEPIH     DOMOV 

Sprehod z belimi palicami

V petek dne, 14. oktobra 2016 smo se v počastitev 15. oktobra mednarodnega dneva bele palice sprehodili po soseski Planina v Kranju. Na pohodu so se članom društva pridružili njegov  predsednik Emil Muri, predstavniki Krajevne skupnosti Planina-Huje Janez Kovačič, Sonja Mašič in Bojan Pirc. Sprehod je vodil tiflopedagog Gregor Habjan.

Namen samega sprehoda je bil opozoriti na arhitekturne ovire, ki  slepim in slabovidnim  osebam predstavljajo veliko oviro pri premagovanju vsakodnevnih poti. Med samim gibanjem po javnih površinah, kot so pločniki in podobne poti so namreč člani skupaj s tiflopedagogom ugotovili, da so mnoge ovire, katere polnočutnim osebam ne predstavljajo težav, za slepe in slabovidne tako rekoč nepremostljive. Udeleženci pohoda so  opozorili tudi na pogosto nedelujoče semaforje, kjer ne deluje zvočna indikacija, ki opozarja na to kdaj je prost prehod za pešce.

Ob zaključku pohoda po ožjem delu Planine 1 v Kranju so udeleženci ugotovili, da je ovir še veliko. Seveda pa je potrebno predstavnikom Krajevne skupnosti izreči vse priznanje za trud, ki ga vlagajo v lajšanje vsakodnevnih tegob, ki jih imajo slepe in slabovidne osebe pri premagovanju ovir v urbanem okolju.

Zapisal: Beno Virt
Fotografije: Marko Prosenc
  LOKACIJA                E-MAIL                FACEBOOK                ZAHTEVAJTE VEČ INFORMACIJ                DOMOV