Teden mobilnosti smo obeležili tudi na našem društvu

Ob tednu mobilnosti (od 16. do 22. septembra 2013) je v starem mestnem jedru Kranja potekala delavnica Sprehod za vse, ki se je je udeležilo tudi naše društvo. Namen delavnice je bil ozavestiti javnost o potrebah gibalno oviranih, slepih in slabovidnih ter gluhih in naglušnih. Zbrali smo se pred kranjskim turistično-informacijskim centrom. Po predstavitvi poteka delavnice so o svojih težavah spregovorili predstavniki medobčinskega društva gluhih in naglušnih za Gorenjsko. Pred Galerijo Prešernovih nagrajencev in nagrajencev Prešernovega sklada so udeleženci delavnice lahko spoznali težave slepih in slabovidnih pri orientaciji v mestu, ki sta jih predstavila Sanja Kos in Sandi Novak, in se nato z belo palico in zatemnjenimi očali sprehodili skozi podhod. Delavnica se je zaključila pred Gradom Khislstein, kjer smo se seznanili še z omejitvami gibalno oviranih.

V popoldanskih urah je v prostorih Mestne knjižnice Kranj potekala okrogla miza z naslovom Dostopnost kulturne dediščine in njenih vsebin v starem Kranju za vse. V okviru le-te so si udeleženci izmenjali izkušnje in odgovorili na več vprašanj o težavah različnih skupin oseb z oviranostjo v starem mestnem jedru Kranja in kulturnih inštitucijah (galerije, muzeji …). Na okrogli mizi je aktivno sodeloval tudi tajnik Beno Virt, predstavnik našega društva.

Besedilo: Luka Pavlin