MDSS Kranj logotip
MEDOBČINSKO DRUŠTVO SLEPIH IN SLABOVIDNIH KRANJ
Edina tema, ki obstaja,
je neznanje ...
  NAGOVOR     KONTAKT     INFORMACIJE     DELO     ŠPORT     PRIPOMOČKI     PRAVICE SLEPIH     DOMOV 

Pohod po ulicah Kranja v počastitev Mednarodnega dneva bele palice

V petek dne 14. Oktobra 2011 je potekal pohod po ulicah Kranja v počastitev 15. Oktobra Mednarodnega dneva bele palice.

V okviru pohoda so udeleženci opozarjali na arhitektonske ovire, ki slepe in slabovidne ovirajo pri gibanju v urbanem okolju.

Udeleženci pohoda so se zbrali na Slovenskem trgu pri reliefni maketi Kranja, kjer je potekala krajša slovesnost na kateri so sodelovali: Župan Mestne občine Kranj g. Mohor Bogataj, predstavniki Policijske uprave in policijske postaje Kranj, pod vodstvom g. Rajka Šimunkoviča, predsednik društva g. Emil Muri, ter Članice in člani Medobčinskega društva slepih in slabovidnih Kranj in številni predstavniki tiskanih in elektronskih medijev.

Po zaključku slovesnosti so se člani z belimi palicami pod vodstvom Tiflopedagoga Gregorja Habjana podali na pot po starem mestnem jedru, kjer so opozarjali na ovire, ki so prisotne na mnogih mestih. Te ovire so: različne reklamne table, mize pred lokali, stebrički, korita za rože, napačno parkirani avtomobili in še bi lahko naštevali.

Povedati je potrebno, da je pohod potekal tudi kot del preventivne akcije, Z roko v roki za večjo varnost slepih in slabovidnih v cestnem prometu, ki poteka v sodelovanju z Generalno policijsko upravo.

Pohodniki so svojo enourno pot zaključili v društvenih prostorih na skromni zakuski.

Vsi vemo, da je bela palica za slepe poleg simbola tudi izjemnega pomena. Slepi brez palice, ki je naša zvesta spremljevalka na mnogih poteh ne bi mogli spoznavati okolice in se samostojno gibati.

V kolikor se zavemo, da je vid čutilo, ki prinaša kar 80% informacij iz okolja, se lahko v hipu zavemo kaj pomeni, če vid iz kakršnega koli razloga izgubimo.

Kot že omenjeno je bela palica vsekakor odličen in hkrati enostaven tehnični pripomoček, kateri je slepim osebam na voljo.

Pri uporabi palice je tudi pomembno, da se jo uporabnik nauči pravilno uporabljati, saj le na ta način lahko izkoristi vse njene prednosti.

Poleg že nekaj krat omenjene bele palice slepi in slabovidni pri svojem vsakodnevnem funkcioniranju uporabljamo še druge tehnične pripomočke, kateri so nam na voljo.

Naj jih naštejem le nekaj. Govoreče ure, termometri, osebne in kuhinjske tehtnice, povečevalna stekla, elektronske lupe, Braillovi pisalni stroji, računalniki z Braillovo vrstico, ...

Seveda je v nekaj kratkih stavkih, ki so tukaj zapisani težko predstaviti težave slepih in slabovidnih v današnji družbi. Glede na to vse tiste, ki jih zanima nekoliko več, vabim, da si podrobneje ogledajo našo spletno stran, ali nas obiščejo.

Slike: Marko Jeretina
Zapisal: Beno Virt
  LOKACIJA                E-MAIL                FACEBOOK                ZAHTEVAJTE VEČ INFORMACIJ                DOMOV