MDSS Kranj logotip
MEDOBČINSKO DRUŠTVO SLEPIH IN SLABOVIDNIH KRANJ
Edina tema, ki obstaja,
je neznanje ...
  NAGOVOR     KONTAKT     INFORMACIJE     DELO     ŠPORT     PRIPOMOČKI     PRAVICE SLEPIH     DOMOV 

Slepi v Kranju slovesno proslavili Dan bele palice

Člani MDSS Kranj so v četrtek 14. Oktobra v društvenih prostorih pripravili kratko kulturno prireditev, s katero so slovesno obeležili Dan bele palice 15 oktober. Poleg precejšnjega števila članov so se prireditve udeležili tudi nekateri gostje, ki so program prireditve še dodatno popestrili. Vabilu sta se odzvali odgovorna urednica Gorenjskega glasa ga. Marija Volčjak in novinarka ga. Danica Žlebir. Poseben pečat prireditvi pa sta dala še zlasti predstavnika političnih strank LDS g. Blaž Kavčič in SDS G. Branko Grims.

Kulturni program sta izvedla članica društva klarinetistka Nadja Draksler in član harmonikaš Gabrijel Skumavec. Uvodoma je predsednik Franci Pirc na kratko predstavil delovanje društva, Anton Žakelj pa je spregovoril o vlogi in pomenu bele palice kot pripomočku pri orientaciji slepih ter opisal njeno zgodovinsko pot.

K pomembnejši točki programa pa sta vsekakor pripomogla že poprej omenjena predstavnika političnih strank, ki sta v času pred državnozborskimi volitvami sklenila stavo, da bo predstavnik poražene stranke na volitvah izplačal znesek 100,000 sit predstavniku zmagovite stranke. V času najbolj živahne predvolilne kampanije pa je na MDSS Kranj v sodelovanjem s časopisom Gorenjski glas stekla nabiralna akcija za nakup instrunenta s katerim bi bil naši slabovidni članici Nadji Draksler omogočen nadaljnji študij na glasbeni akademiji. Splet svojevrstnih okoliščin pa je pripomogel, da se je stava sklenjena med politikoma obrnila v korist nabiralne akcije. Po zaslugi predsednika Francija Pirca je namreč vzniknila ideja, naj bi se znesek, ki bi ga moral poraženec izplačati dobitniku stave dodal k znesku, ki bi omogočil nakup instrumenta za našo bodočo glasbenico. Stava je tako dobila izrazito humanitarno obeležje. K znesku 100,000 sit je kot akter nabiralne akcije dodal enak znesek tudi časopis Gorenjski glas s čimer se je zbiranje sredstev iz startne pozicije kar občutno približalo svojemu cilju. Doslej zbrana sredstva so bila na prireditvi slovesno izročena članici Nadji Draksler, za katero upamo, da nas bo v bodočnosti razveseljevala z umetniškim izvajanjem skladb pisanih za klarinet. S tem je prireditev, ki je bila prvenstveno namenjena počastitvi Dneva bele palice, dobila izrazito humano obeležje.

Po zaključku programa so se nekateri člani pod vodstvom tiflopedagoga Staneta Florjančiča sprehodili po ulicah Kranja, s čimer so javnosti v praksi pokazali, da je bela palica zelo preprost obenem pa nadvse učinkovit pripomoček. Uporabnikom bele palice je bila izražena želja, da bi po svojih poteh prehodili čimveč srečnih korakov. Tistim pa, ki jim ta pripomoček ni potreben želimo, da ga ne bi bili prisiljeni nikdar uporabljati.

Anton ŽakeljSlike
  LOKACIJA                E-MAIL                FACEBOOK                ZAHTEVAJTE VEČ INFORMACIJ                DOMOV