Podobe z Loškega

23.10.2020

Sodelavca pri pripravi in postaviti razstave Janez Jocif in Agata Pavlovec

V Galeriji Šubičeve hiše v Poljanah je že dober teden na ogled območna likovna razstava, ki so jo pripravili v škofjeloški območni izpostavi JSKD.

Pogled skozi malo okence ob vhodu v Galerijo Šubičeve hiše razveseljuje. Oba razstavna prostora sta namreč v teh dneh zaživela z aktualnimi likovnimi deli ustvarjalcev širšega loškega območja in obeh dolin. Potem, ko je koronavirus odnesel že tradicionalno kolonijo Iveta Šubica, ki jo Združenje umetnikov Škofja Loka zadnja leta v sodelovanju z Občino Gorenja vas - Poljane organizira prav v Šubičevi hiši – vselej je potem na ogled tudi razstava na koloniji nastalih del –, pa tokrat v galeriji gostuje območna izpostava JSKD Škofja Loka. Na ogled so dela likovnikov, ki delujejo na območju loške izpostave in so se javili na poziv za razstavo.

"Območno likovno razstavo smo po več letih znova obudili lani, ko smo gostovali v Sokolskem domu v Škofji Loki, letos pa smo likovna dela razstavili tu, v Poljanah. Naša želja je, da vsako leto razstavimo v drugem kraju, ki ga pokriva naša območna enota," je povedal Janez Jocif s škofjeloškega sklada. Letos so likovniki predvidoma poslali po dve deli, a je zaradi velikosti galerije na ogled le po eno delo vsakega avtorja. Svoja novejša dela tako predstavlja devetnajst likovnikov: Anton Benedik, Martin Eniko, Matjaž Eržen, Ita Gaber, Nik Hvasti, Krmen Jelenc, Milka Jug, Tone Kožuh, Karlo Markovič, Matjaž Metaj, Ema Nunar, Franc Rant, Janez Rant, Lejla Vita Rihtaršič, Danica Štajer, Dunja Škofic, Lojze Tarfila, Stane Zgaga in Natalija Žitnik Metaj.

Razstava je zelo raznolika, saj tema ni bila predpisana, prav tako tudi ne likovna tehnika in format del. Tako si ogledujemo pokrajine, urbano in ruralno arhitekturo, naravo, tu je kakšno tihožitje in tudi nekaj portretov. Avtorji so poslali tako oljne in akrilne slike kot akvarele in risbe. "Pri kar nekaj delih je zaslediti svež pristop avtorjev. Če se spomnim na razstave iz preteklih let, ko so bile na ogled večinoma pokrajine in tihožitja, si tu lahko ogledamo še vse kaj drugega," je povedala strokovna sodelavka pri postavljanju razstave, akademska slikarka Agata Pavlovec: "Ob pestrosti tematike na slikah me veseli, da tokrat razstavljajo predstavniki različnih generacij, od osnovnošolke do likovnikov v tretjem življenjskem obdobju. Vidi se, da se avtorji pri svojem delu razvijajo, da iščejo naprej nove ustvarjalne poti."

Razstava bo predvidoma na ogled ves mesec, pa tudi v novembru, in sicer po predhodnem dogovoru na telefonski številki 031/720-573.

Besedilo: Igor Kavčič