Ekskurzija v Sorico

Dne 7. 6. 2019 smo se slabovidni slikarji odzvali na povabilo Layerjeve hiše v okviru projekta Mutung za obisk Sorice pod strokovnim vodstvom umetnostne zgodovinarke Petre Vencelj in predstavnice Layerjeve hiše Danaje Batinič.

Med vožnjo po Selški dolini preko Železnikov nam je Petra predstavila kulturno tehnične spomenike ob poti (slikarji Šubic, plavž v Železnikih) in predavala o impresionizmu. V idilični vasici Sorica smo si od blizu ogledali spomenik slikarja Ivana Groharja (1867-1911), cerkev sv. Nikolaja s slikami Štefana, Janeza Šubica in Ivana Groharja in njegovo rojstno hišo. Slikar Gašper Kačar nas je vodil po Groharjevi spominski zbirki, etnografskem muzeju in galeriji z analizo njegovih najuspešnejših slikarskih del (Sejalec, Macesen). V hiši je tudi glasbena soba s tolkalnimi inštrumenti, ki smo jih tudi preizkusili in skupaj z mentorjem zaigrali kot orkester. Na koncu smo imeli še delavnico risanja s predstavitvijo različnih slikarskih tehnik in likovno teorijo. S pomočjo skript o risbi je vsak udeleženec narisal en lik.

Ekskurzijo smo zaključili z vožnjo preko Soriške planine in Bleda v Kranj.

Bil je zanimiv in poučen izlet, kjer smo videli in slišali veliko zanimivega in smo hvaležni Layerjevi hiši, ki nam je to omogočila.

Zapisala: Meri Tišler
Fotografije: Jana in Boris Kus, Danaja Batinič, Petra Vencelj, Natalija Žitnik Metaj in Meri Tišler